Utbyte med YWCA Antwerpen

28 november 2023

Tack vare KFUM Sveriges stipendium, Local-To-Local & Möjlighetsstipendiet kunde 8 deltagare från KFUM Central & KFUM Bromma besöka Girls in The City i Antwerpen. Detta var en resa full av upplevelser som är svåra att få ner i text. Vi upplevde en kulturkrock som vi inte hade väntat oss men vi kom också hem inspirerande för framtiden.

Förväntansfulla och något nervösa åkte 8 personer från KFUM Central & KFUM Bromma till Antwerpen för att möta YWCA och deras projekt Girls in the City.

Bakgrunden till vår resa var en grupp tjejer från KFUM Centrals Ungdomsforum ville lära sig mer om YWCA och den kvinnorättsorganisation som vi är en del av. Vi bjöd också in deltagare från KFUM Bromma som vi lärt känna genom gemensamma utbildningar. Genom nätverkande av KFUM Sverige på YWCA Europe World Council fick vi höra talas om att det fanns en förfrågan om att komma och besöka YWCA Antwerpen.

YWCA Antwerpen, Girls in The City ville träffa andra unga deltagare från Europa och vi ville lära oss mer om YWCA.
Planen blev att vi skulle delta på deras planerade aktivitet ”Gitc sleep over”.

När vi anlände klev rakt in som deltagare på deras Sleep over. En av aktiviteterna som anordnades på sleepovern var sminkkurs. Till att börja med kändes det ovant och ganska obekvämt. Men vi förstod sen aktivitetens bakomliggande syfte, egenmakt för unga tjejer. Precis som vi på central arbetar för. Girls in the City arbetar med resilience training och vi med egenmakt. Oavsett om det är en sminkkurs eller en medlemsträff så handlar det om att ge medlemmarna ett sammanhang att växa och att påverka i.

Alla var väldigt välkomnande och öppna. och vi var inte beredda på den utmaning som det kan innebära att komma utifrån till ett nytt sammanhang. Ny mat, nya lekar och regler samt språkutmaningar. Några av oss upplevde kulturkrocken och vi tog pauser i form av promenader och ventilerade med varandra. En deltagare beskrev känslan

  ” Det är så konstigt för alla är jättesnälla men det känns som att var jag än vänder mig så gör jag fel”

en annan deltagare beskrev det som att

” Det känns som att jag dansar till en annan musik än den som spelas”. 

Till sist avslutades mötet med brädspel och flätor. Vid ett tillfälle kändes en gemensam utandning över rummet. I utmaningarna uppstod fantastiska möten.  Vi gick från kulturchock till gemenskap. Jag är så stolt över deltagarna från båda länderna som sökte gemenskap genom alla dessa känslor. Det är intensivt att kliva rakt in i ett nytt sammanhang och dessutom sova där. Med nya insikter och en hel del kvar att bearbeta hoppas vi nu på att få fördjupa vårt samarbete och får möjlighet att ta emot Girls in the City här i Stockholm och bygga vidare på vår gemenskap.

 

Så stay tuned och glöm inte att följa vår resa på instagram!