Skip to content
Sök

prestationsångest

Vad är prestationsångest

Prestationsångest är en vanlig upplevelse som kan drabba oss alla. Den kan orsaka stress och rädsla, och ibland gör det att vi undviker de utmaningar vi står inför. Men varför upplever vi denna typ av ångest?

Under människans tidiga utveckling var det avgörande att tillhöra en grupp för att överleva. Att bli lämnad ensam var förenat med livsfara. Även idag bär vi med oss detta behov av tillhörighet, och vi är mycket angelägna om att inte känna oss utanför. Detta är anledningen till att vi ofta tolkar sociala misslyckanden som mycket riskfyllda, även om de inte är det. Om vi till exempel misslyckas under en match eller uppvisning, kommer vi inte att stötas ut ur samhället och svälta ihjäl. Men vår hjärna kan få oss att känna att det är precis så.

När vi ska prestera inför andra kan hjärnan börja föreställa sig vad som skulle kunna hända, vilket ofta upplevs som en oroskänsla i kroppen, och ”TÄNK OM”-tankar snurrar. Dessa tankar styr våra känslor, som i sin tur kan aktivera kroppens larmsystem – ”slåss eller fly”.

  • Viktigt att komma ihåg är att tankar inte är sanningar, utan mönster som formats av tidigare upplevelser och erfarenheter.

Dessa tankemönster kan vi faktiskt förändra!

Hantera prestationsångest

 

  • Undvik att undvika

Att undvika är inte lösningen på prestationsångest. Genom att faktiskt genomföra det vi är rädda för, tränar vi om hjärnan att inte tolka dessa situationer som farliga i framtiden.

SOM LEDARE
Berätta för gruppen/personen att de faktiskt tränar hjärnan att omtolka läskiga situationer när vi möter rädslan, oavsett hur det går

 

  • Avdramatisera misslyckanden

Misslyckanden är en naturlig del av att utvecklas och utgör viktig mental träning som gör oss starkare.

SOM LEDARE
Du ska inte låtsas som att allt gick bra när det inte gjorde det, utan det viktiga är att förmedla att det inte är hela världen när det går dåligt.

 

  • Sätt ord på känslan

Att beskriva sina tankar och känslor med ord gör dem lättare att hantera. Detta aktiverar vår smarta pannlob som dämpar hjärnans känslocentrum.

SOM LEDARE
Hjälp deltagaren genom att ställa frågor och att reflektera och resonera kring tankarna som ligger bakom känslan. Att sätta ord på känslan kan hjälpa oss att få distans till det som känns jobbigt.

 

  • Fokus på det som ska göras

Vi kan inte styra resultatet, men vi kan styra vår insats.

SOM LEDARE
Hjälp personen att fokusera på vad som ska göras istället för att fastna i ”tänk om”-tankarna.