Det finns faktorer som ökar vårt psykiska välbefinnande och fungerar som motståndskraft för psykisk ohälsa. Det kallas för skyddsfaktorer.
Skyddsfaktorer är positiva faktorer som ökar våra förutsättningar att må bra. Exempel på det är
- Meningsfylld fritid
- Att växa upp i trygga förhållanden
- Goda relationer.
- Att äta bra mat och att röra på sig
Varför det är viktigt att bli medveten om vad skyddsfaktorer är?
Vår psykiska hälsa kan förändras genom livet, den kan förbättras och försämras beroende på vad vi är med om. Att arbeta främjande med våra skyddsfaktorer kan hjälpa oss att skapa motståndskraft mot psykisk ohälsa och en resurs vi har när livet stormar.
Om vi är medvetna om vad som hjälper oss att må bra, VAD vi mår bra av och medvetenhet om vad vi kan påverka och fokusera på, skapar det förutsättningar att må bra, på kort och lång sikt.
Livsstil och våra vanor kan till exempel vara möjliga att förändra. Det är svårare att påverka vår ärftlighet eller uppväxt. Fokusera därför på att främja och stärka de skyddsfaktorer i livet som går att påverka, för det gör skillnad.
Forskningen visar att hela 40 procent av vårt mående är ett resultat av vad vi gör med vår tid.
Det innebär att vi har stora möjligheter att påverka hur vi mår genom att reflektera över våra vanor och göra positiva förändringar, eller stärka det som du mår bra av.
Mentala tallriksmodellen är exempel på skyddsfaktorer. Men det finns fler resurser som är individuella för just dig.
Kanske är det ett sammanhang du mår bra av, vänner som får dig att må bra, ett intresse som du uppskattar eller god självkänsla.
Det är värt att fundera på vad som är viktigt för en själv.
Om du upptäcker att du behöver öka dina skyddsfaktorer är det bra att fundera på vad du skulle vilja förändra. Kanske hitta ett sammanhang eller hobby som du trivs med.