Sammanfattning från Ungdomsforum

05 november 2018

Då har KFUM Centrals andra ungdomsforumsresa ägt rum. Fyra dagar fulla med aktiviteter från tidig morgon till sen kväll. Denna gång bar det iväg till Ukraina och en del av Kiev som heter Puscha-Voditsa. Precis som förra året kan man sammanfatta detta forum med ett enda ord, SUCCÈ!

Till skillnad från förra året hade Ungdomsforum ett organiserat utbyte med andra YMCA:s denna gång. Utbytet skedde både med YMCA Ukraina och YMCA Belarus men också några lokala YMCA:s till exempel Kiev och Boyarka. Ett mycket uppskattat inslag då ungdomarna från Sverige fick en inblick och förståelse av hur stort YMCA är och hur lika och olika våra arbetssätt är. Trots att våra vänner i öst framförallt jobbar med sociala projekt och KFUM Central mest med läger, basket, gymnastik och musik så är grunden densamma, värdegrunden. Precis som ifjol genomfördes en Georgeutbildning där fokus var KFUM Central och dess medlemsföreningar. Vad är vi bra på och vad kan vi göra ännu bättre?

Studiebesöket hos YMCA Boyarka och den guidade turen av den vackra huvudstaden Kiev var en höjdpunkt på resan för samtliga deltagare. Vi fick alla en historielektion av Ukraina som var mycket intressant men också väldigt berörande. Så sent som för fyra år sedan skedde en revolution i landet och som de flesta vet så ligger ju landet i detta nu i krig med Ryssland. En upplysande och ögonöppnande upplevelse där många i den svenska delegationen ville vädra sina tankar och åsikter på kvällen.

Förutom utbytet och dagen i Kiev jobbade Ungdomsforum med en hel del intressanta frågor gällande KFUM Central. Några saker som diskuterades var:

  • Integrationsprojekt.
  • Idrotts och kulturcentret.
  • Värdegrund och ändamål.
  • Enpowering young people, hur gör KFUM Central för att stärka unga människor?
  • Hur skulle du styra KFUM Central om du fick bestämma?
  • Vi-känslan i KFUM Central, vad kan vi göra bättre för att skapa och behålla den?
  • Hur blir man en aktiv medborgare?

Tack till alla 15 deltagare från våra olika medlemsföreningar. Ni var grymma!

Jakob, Elsa och Tommie