Skip to content
Sök

Berättelser Från Unga

Här kan du läsa korta intervjuer med våra unga som deltagit på utbyten, utbildningar och andra äventyr inom KFUM. Klicka på namnet för att läsa intervjun.

Blir du peppad på att själv åka på ett äventyr?

Psst.. visste du att med hjälp av stipendium har de flesta av dessa äventyr inte kostat deltagaren något alls!

Internationella resor

   

  Snabbfakta:
  Namn: Julia
  Ålder: 23
  Förening: Central Basket

  Varför åkte du på Mary?
  Till en början blev jag rekommenderad att åka på Mary. Efter att ha läst på insåg jag att det är ett perfekt tillfälle för mig att utveckla mitt ledarskap och aktivt arbeta mot dåliga ledartrender inom basketen. Innan jag vägleder andra måste jag först se mig själv och hur mitt ledarskap påverkar dem. Vilken ledarstil har jag och vad fungerar faktiskt. Mary gav mig möjligheten att göra detta.

  Berätta om en händelse som påverkade dig under Mary?
  För mig var det inte en specifik händelse som påverkade mig utan engagemanget och intresset hos de andra deltagarna. Vi alla kommer från olika föreningar, klubbar och aktiviteter, samtliga från olika delar av landet med varierande erfarenhet. Trots våra olikheter var alla nyfikna, stöttande och uppmuntrande mot varandra under likaväl roliga middagsskoj i solen som tuffa diskussioner/reflektioner under passen. Även fast Mary bygger på  utveckla sin egen självkännedom var det den fantastiska samhörigheten som gjorde Mary en sådan succé för att kunna självreflektera.

  Skulle du rekommendera någon annan att åka på Mary och varför?
  ABSOLUT! Mary är en perfekt utbildning för ledare, coacher och tränare som vill ta nästa steg i sitt ledarskap. Personer som vill utmana sig själva och är redo för att jobba på sig själv för att kunna hjälpa andra. Stimulerande miljö, intressanta diskussioner och resan till Portugal skadade inte heller 🙂

  Snabbfakta:

  Namn: Lovisa

  Ålder: 19 år

  Förening: KFUM Ängsholmen och aktiv i Må Bäst! och Ungdomsforum

   

  Varför åkte du på YMCA Leadership Academy?

  – Jag går YMCA Leadership Academy främst för att utveckla mitt ledarskap samt att driva och utveckla projekt och utbildningar. Sen tycker jag att det otroligt givande att träffa andra ungdomar från olika länder och kulturer men med samma mål.  Att få ta del utav och dela med mig av olika tankar och erfarenheter. Jag tänkte också att utbildningen skulle hjälpa mig mycket i de projekt jag är delaktig i just nu.

   

  Berätta om en händelse som påverkade dig under YMCA Leadership Academy?

  – Det var mycket som påverkade mig men det var en övning vi fick göra där alla fick olika personligheter för att vi sedan fick höra påståenden. Om man kände att man kunde göra det som påståendet sa fick man ta ett steg framåt. Efter ett tag såg man skillnaden mellan vilka som kunde/ kunde inte göra vissa saker i samhället. Under övningen var det många känsliga samtal och många delade med sig om erfarenheter vilket gav mig mycket insikt till hur olika vi alla har det utifrån faktorer vi ej kan bestämma över.

   

  Skulle du rekommendera någon annan att åka på YMCA Leadership Academy och varför?

  – Jag rekommenderar verkligen att gå YMCA Leadership Academy. Jag själv var väldigt nervös att åka själv, jag var ensam från Sverige, men utbildningen var både otroligt lärorik men också så otroligt rolig! Om man är intresserad av att utveckla sitt ledarskap ytterligare och få möta människor tror jag att man kommer ha minst lika kul som jag hade.

  YMCA Leadership Academy är en utbildning som arrangeras av YMCA Europe och finansieras via medel från EU – European Youth Foundation. Första steget var en veckas utbildning i Bratislava, därefter arbetar deltagarna på hemmaplan med ett projekt som sedan följs upp med ytterligare en utbildningsvecka i Bryssel.

  6th YMCA Leadership Academy Cohort Begins in Bratislava


  Jag vill rikta ett tack till KFUM Central och KFUM Sverige för stipendium och bidrag.

   

  Snabbfakta:
  Namn: Max
  Ålder: 20
  Förening: Ängsholmen och Ungdomsforum

  Varför åkte du på Mary?
  Jag ville åka på Mary främst för att stärka mina personliga ledarkunskaper. Sen var det också riktigt kul att få lära sig mer om YMCA, och verksamheten de har i Portugal.

  Berätta om en händelse som påverkade dig under Mary?
  Jag har inte en specifik händelse som påverkade mig extra mycket, men det som påverkade mig mest var alla självreflekterande stunder vi fick. Att bara få sitta och tänka och skriva.

  Skulle du rekommendera någon annan att åka på Mary och varför?
  Jag rekommenderar Mary till alla! Man lär sig sjukt mycket, dels om föreningen (nationellt och internationellt) men också om ledarskap, gruppdynamik och mycket mer!

  Snabbfakta:
  Namn: Erik
  Ålder: 22
  Förening: Ängsholmen och Ungdomsforum

  Varför åkte du på Mary
  Jag ville åka på Mary av flera anledningar, huvudsakligen var det för att jag hoppades på personlig utveckling och att få utmana mitt ledarskap. Att även få träffa andra från KFUM samt uppleva YMCA i Portugal var något jag såg fram emot.

  Berätta om en händelse som påverkade dig under Mary?
  Det var mycket under Mary som lämnade avtryck hos mig, men en sak var när vi besökte YMCA i Setúbal. De hade bland annat en fritidsgård, en simhall, ett dagis och hjälper trångbodda familjer att renovera sina lägenheter. Deras verksamhet inspirerar mig mycket och det känns häftigt att KFUM/YMCA skapar så mycket värde i samhällen runtom i världen.

   

  Skulle du rekommendera någon annan att åka på Mary och varför?Jag kan rekommendera Mary till alla som är lite nyfiken på sig själv och KFUM, och oavsett vilka erfarenheter man går in med kommer man få med sig mycket tillbaka!

Ungdomsforum

  Tack vare KFUM Sveriges stipendium, Local-To-Local & Möjlighetsstipendiet kunde 8 deltagare från KFUM Central & KFUM Bromma besöka Girls in The City i Antwerpen. Detta var en resa full av upplevelser som är svåra att få ner i text. Vi upplevde en kulturkrock som vi inte hade väntat oss men vi kom också hem inspirerande för framtiden.

   

  Förväntansfulla och något nervösa åkte 8 personer från KFUM Central & KFUM Bromma till Antwerpen för att möta YWCA och deras projekt Girls in the City.

  Bakgrunden till vår resa var en grupp tjejer från KFUM Centrals Ungdomsforum ville lära sig mer om YWCA och den kvinnorättsorganisation som vi är en del av. Vi bjöd också in deltagare från KFUM Bromma som vi lärt känna genom gemensamma utbildningar. Genom nätverkande av KFUM Sverige på YWCA Europe World Council fick vi höra talas om att det fanns en förfrågan om att komma och besöka YWCA Antwerpen.

  YWCA Antwerpen, Girls in The City ville träffa andra unga deltagare från Europa och vi ville lära oss mer om YWCA.
  Planen blev att vi skulle delta på deras planerade aktivitet ”Gitc sleep over”.

  När vi anlände klev rakt in som deltagare på deras Sleep over. En av aktiviteterna som anordnades på sleepovern var sminkkurs. Till att börja med kändes det ovant och ganska obekvämt. Men vi förstod sen aktivitetens bakomliggande syfte, egenmakt för unga tjejer. Precis som vi på central arbetar för. Girls in the City arbetar med resilience training och vi med egenmakt. Oavsett om det är en sminkkurs eller en medlemsträff så handlar det om att ge medlemmarna ett sammanhang att växa och att påverka i.

  Alla var väldigt välkomnande och öppna. och vi var inte beredda på den utmaning som det kan innebära att komma utifrån till ett nytt sammanhang. Ny mat, nya lekar och regler samt språkutmaningar. Några av oss upplevde kulturkrocken och vi tog pauser i form av promenader och ventilerade med varandra. En deltagare beskrev känslan

    ” Det är så konstigt för alla är jättesnälla men det känns som att var jag än vänder mig så gör jag fel”

  en annan deltagare beskrev det som att

  ” Det känns som att jag dansar till en annan musik än den som spelas”. 

  Till sist avslutades mötet med brädspel och flätor. Vid ett tillfälle kändes en gemensam utandning över rummet. I utmaningarna uppstod fantastiska möten.  Vi gick från kulturchock till gemenskap. Jag är så stolt över deltagarna från båda länderna som sökte gemenskap genom alla dessa känslor. Det är intensivt att kliva rakt in i ett nytt sammanhang och dessutom sova där. Med nya insikter och en hel del kvar att bearbeta hoppas vi nu på att få fördjupa vårt samarbete och får möjlighet att ta emot Girls in the City här i Stockholm och bygga vidare på vår gemenskap.

   

  Den 28/10 åkte 14 glada och peppade representanter från KFUM Centrals ungdomsföreningar på årets ungdomsforumresa. En resa som för första gången på några år kunde ta sig utomlands, och det blev till Åbo!

  Vi tog båten och ankrade i Åbo tidigt en regnig lördagsmorgon. Vi tog oss fram till vårt hotell som var inget mindre än museibåten S/S Bore. Efter att ha lämnat väskorna begav vi oss till YMCA Åbos SAUNA & Lounge för vårt första utbildningspass.
  Lördagen bestod av utbildningspass med KFUM-kunskap, Tips & Trix för att föra argumentation och Ung Makt.

  När våra hjärnor var fullproppade dök YMCA Åbos unga ledare upp och vi spenderade hela kvällen tillsammans. Vi lärde varandra lekar, nätverkade och åt gemensam middag.

  Söndagen startade med ett pass kring vårt projekt om psykisk hälsa, Må bäst! Sedan lämnade vi våra instängda konferenslokaler och åkte Nordens kanske svängigaste buss mot lägerön Harva. På Harva mötte vi återigen upp ungdomarna från YMCA Åbo. Vi fick en rundvandring och en presentation av deras verksamhet. Sen lärde vi oss ännu fler lekar och upplevde äkta SAUNA i solnedgången. Det var en magisk kväll (med undantag av korngrynskorven) som avrundades med spontan duett och en båttur under en klar stjärnhimmel.

  Måndagen kickade igång med ett pass kring KFUM Centrals strategi- och verksamhetsplan. All vår insamlade kunskap omsattes sedan i en idé- och åsiktskonferens. Vilka idéer som framkom får ni höra mer om framöver när ungdomsforum gör verklighet av dem! Vi passade såklart också på att upptäcka Åbo som stad. Vi avrundade måndagen med ett pass kring möjligheter och framtiden innan vi steg på båten hem med massa nya idéer och förväntningar – mot Stockholm!

Arkivet

  Under konstruktion…

  Under konstruktion…