Ett brev från YWCA:S världsrådsmöte i Johannesburg

10 december 2019

Hej, Hedda Grönwall Nyström heter jag, och jag deltog på World YWCA Council i Johannesburg, Sydafrika i november.

Kort om mig själv är jag en riktig verksamhetsnörd och kommer ursprungligen ifrån KFUM Ängsholmen, men jag sitter även med i Ungdomsforum sen drygt ett år tillbaka och har även varit med och gjort den nya KFUM Central-filmen.

Jag var en av tretton personer från Sverige på mötet, och åkte som observatör. World YWCA är alltså världsorganisationen för KFUK, och på mötet samlades kvinnor från 71 länder för att rösta om den nya styrelsen för YWCA, stadge-ändringar och en motion.

Utöver all formalia som görs under ett årsmöte hade vi även workshops där vi diskuterade hur vi kan utvecklas både som världsorganisation men också som lokala organisationer. Jag deltog i en superintressant workshop där vi pratade om prostitution och trafficking, hur det ser ut i respektive länder och vilka problem vi har i våra länder, hur lagstiftningarna ser ut och vad som görs ur ett KFUK-perspektiv i respektive länder. Många kvinnor på mötet var chockade att jag, som 17-åring, hade möjlighet att åka på mötet, vilket fick mig att förstå vilken otroligt bra, och priviligerad, organisation KFUM Central (och Sverige) är jämfört med många andra länder.

Allt som allt var det en otrolig resa med många spännande utbyten, kulturkrockar, skratt och lite tårar. Jag lärde mig otroligt mycket och kom hem inspirerad och med en ny KFUM-pepp i kroppen som kommer hålla i sig lång tid framöver.

/Hedda Grönwall Nyström