Hälsning från Ordförande

11 december 2019

Vi har nyligen genomfört vår medlemsträff som var en fortsättning på förra årets succé. Återigen blev det en mycket lyckad medlemsträff med många bra samtal.

Med den positiva känslan från medlemsträffen i bagaget vill jag att vi ska fortsätta utveckla ett demokratiskt forum för KFUM Centrals medlemmar.

Vad vill vi att KFUM Central ska vara och göra i framtiden? Det finns många synpunkter, men en sak är säkert, KFUM Central är en möjlig-görare.

Nyss hemkommen från YWCA World Council i Johannesburg och full med intryck inser man vilken stor betydelse våra världsorganisationer YWCA och YMCA har för väldigt många människor, både lokalt i det lilla och i världen. Det är en rörelse som är större än oss själva men där vi är med och skapar förutsättningar för människor, oss själva och andra, att utvecklas och växa.

Jag älskar paragraf tre i KFUM Centrals stadgar, våra mål. Den är solklar. Den talar om vad vi är och vilket upp-drag vi har, själva eller genom våra medlemsföreningar. Jag blir alltid lika imponerad över våra medlemsföreningar och det arbete och engagemang de lägger ner, och våra medlemmars driv framåt för att utveckla föreningen. Några initiativ som är värda att nämna är till exempel ungdomsforum som gått från klarhet till klarhet, ett initiativ av Victor Sundquist på KFUM Central Basket. Det är otroligt kul och stimulerande att se ungt ledarskap genom ungdomsforum, unga som vill ta plats.

Ett annat medlemsinitiativ kommer från ungdomsforum, projektet om ungas mentala hälsa. Ungas mentala (o)hälsa är idag ett stort och växande samhällsproblem. Förutom alla drabbade ungdomar finns även alla förtvivla-de föräldrar som saknar verktyg att hjälpa sina barn. Efter-som KFUM Central är en barn- och ungdomsorganisation känns det naturligt att vi är med och tar ansvar. Central Basket jobbar redan idag med frågor som rör ungas men-tala hälsa och gör ett viktigt arbete. Vi tittar just nu på hur KFUM Central också skulle kunna vara en plattform för den typen av arbete.

Ett annat bra initiativ är vårt IOP (Idéburet offentligt partnerskap) med Norrmalms stadsdelsförvaltning. Ett initiativ som faktiskt är ett direkt resultat av vårt arbete med KFUM Centrals Idrotts- och Kulturcenter. Vi hjälper nyanlända barn och ungdomar att hitta ut i föreningslivet, hos oss el-ler andra föreningar. Projektet har fallit så väl ut att andra stadsdelsförvaltningar vill ansluta sig. Förutom att det är ett bra projekt i sig så stärker det också KFUM Centrals varumärke. Jag ser gärna att KFUM Central tar fler sociala initiativ, dels själv eller genom någon av våra medlemsföreningar.