Ukrainsk sommarskola på KFUM Central

12 augusti 2022

Sommar på Ukrainska heter літо [lito]💛💙


Denna sommar har våra Ukrainska vänner haft sommarskola för barn- och ungdomar på KFUM Central. Nästan varje dag har det varit språkundervisning, kultur- eller idrottsaktiviteter i huset samt dagsutflykter. Den här veckan åkte också 52 av dem på en dagsutflykt till KFUM Ängsholmens dagläger Sköna Dar.


Det var i våras som vi på KFUM Central kom i kontakt med detta nätverk av ukrainska flyktingar som flytt till Stockholm. Under våren har vi hjälpt dem med lokaler och stöd till aktiviteter. De har hela tiden organiserat sig själva, framför allt av två mammor, Olena Polovska och Julia Bohm.

Som nya i Sverige är det inte helt lätt att orientera sig i den svenska föreningsvärlden, men med stöd från bl.a. Aron Wängborg (tidigare KFUM Ängsholmen och KFUM Sverige) och David Svantesson på Central har de nu bildat en förening – House of Ukraine.

– Det har gått väldigt fort sedan kriget bröt ut i februari. De har flytt till Stockholm och på ett otroligt sätt organiserat sig, knutit till sig samarbetspartners och fått till aktiviteter för sina barn- och ungdomar. Vi är otroligt glada att ha dem hos oss och vi hoppas kunna stötta dem vidare under tiden de tvingas vara på flykt, säger David Svantesson som varit ansvarig för samarbetet från KFUM Centrals sida.

Som det ser ut nu tror man inte att man kommer kunnna återvända till Ukraina under överskådlig tid. Därför kommer deras aktiviteter i huset att fortsätta under hösten, men det är ännu inte klart helt i vilken form eller omfattning.