Skip to content
Sök

 

Julkalender 2020

Digital adventskalender för KFUM Centrals internationella partnerprojekt i Zambia

Mellan den 1 och 24 december publicerar vi en ny ”lucka” med information om vårt skol- och fotbollsprojekt i Livingstone samt lite om landet Zambia, YWCA och KFUM Centrals internationella engagemang. Kalendern kommer att finnas på vår hemsida samt delas på Facebook.

Bidra till School Fundation i Livingstone

Vill du vara med och bidra till projektet? Alla bidrag tas tacksamt emot. Exempelvis är kostnaden för en elevs skolgång är 750 kr per år, och kostnader för skor och uniform 250 kr per år.

KFUM Central BG:  623 – 0056 SWISH: 1231243807 Ange: Zambia

Lucka 24 – Elin Frånlund om hur julen firas och uppmärksammas i Zambia

I sista luckan för KFUM Centrals adventskalender för föreningens internationella projekt berättar Elin om julen i Zambia och hur hon och Emma firade när de var praktikanter. Kristendomen betraktas som den största religionen i Zambia och julen firas på juldagen, alltså den tjugofemte december. Vanligtvis inleds juldagen med en gudstjänst i den lokala församlingen och resten av dagen spenderas genom att umgås med vänner eller släkt. Den traditionella maträtten nshima, vilket är en slags majsgröt som serveras med olika tillbehör, är en vanligt förekommande maträtt för de flesta zambier. På juldagen däremot slår många gärna till på någonting annat, exempelvis är kyckling och ris ett populärt alternativ. Till skillnad från julen i Sverige, som ofta firas under flera dagar, är julen i Zambia främst centrerad kring själva juldagen. Dessutom är det inte lika viktigt att julen firas tillsammans med familjen som det är i Sverige. Många håller familj och släkt nära oavsett tid på året och en stor del av gemenskapen finns i församlingen.

Elin berättar att när hon var praktikant på YWCA i Zambia år 2016, spenderade hon och Emma Grezchnik Mörk julafton på svenskt vis genom att bjuda över vänner, kollegor och grannar på risgrynsgröt, knäck och lussekatter. Juldagen spenderades sedan på zambiskt vis med gudstjänst och vila.

På bilden ser ni barnen i vår församling spela upp julevangeliet under gudstjänsten på juldagen.

På bilden ser ni Elin och Emma posera framför deras hemmagjorda julgran målad på en kartong på julafton

På bilden ser ni Emma måla en julgran för lite extra julstämning.

Lucka 23 – 23 december – studierummet

Under 2019 stöttade KFUM Central genom insamling YWCA Livingstone med att bygga ett studierum. Det var något som YWCA identifierat som ett behov för eleverna och fotbollsspelarna och som har uppförts intill fotbollsplanen. Så att eleverna kan plugga innan och efter träningen, i skugga. Studierummet är 3 X 3 meter och kommer att finnas för eleverna även efter att projektet avslutas.

Till den officiella öppningen som hölls under hösten 2020 deltog en representant från den kungliga högheten som innehar ansvaret för marken som fotbollsplanen är upplåten från. Hövdinginnan Bedyango meddelade att hon var överlycklig att se att marken användes för rätt ändamål och av rättmätiga förmånstagare.

 

Lucka 22 – 22 december – läget under pandemin

Corona i Zambia

UDs reseavrådan gäller fortsatt för Zambia. I dagsläget gäller avrådan fram till 31 januari 2021 innan en ny bedömning görs. Kvalitén på hälso- och sjukvård i Zambia är generellt bristfällig och landet har begränsade resurser att hantera ett större utbrott av covid-19.

I dagsläget gäller nedan krav och rekommendationer i Zambia.

  • Obligatoriskt att ha på sig munskydd på allmänna platser.
  • Uppmaning till social distansering.
  • Uppmaning att undvika stora folksamlingar såsom bröllop och begravningar.

I Zambia News24 kan man läsa att regeringen överväger att tillfälligt legalisera den alkoholdryck som i dagsläget tillverkas illegalt av befolkningen. Den kan då användas som desinfektionsmedel till de som inte har tillgång till rent vatten och tvål. Befolkningens egna resurser är knappa och räcker inte till för att handla desinfektionsmedel i affärerna nu när deras valuta kwacha sjunker i värde och landet hotas av konkurs. Zambia kan i nuläget pga Coronapandemin inte återbetala lånen.

Christine Mutena berättar att tidigare under pandemin var skolorna stängda men öppnades den 21 september och eleverna går på skollov den 24 december (de två i examensklassen gick redan den 4 december). Hon berättar också att barnen och ungdomarna drabbas hårt av pandemin och att det skulle behövas stöd i form av matpaket. Flera av föräldrarna arbetar med gränshandel och med logi och när gränserna nu är stängda uteblir intäkterna och barnen får gå med tomma magar till skolan. YWCA Livingstone har under pandemin också tillverkat munskydd.

 

 

 

 

HIV AIDS i kontrast till Coronan

Zambia har en befolkning på drygt 17 miljoner invånare och av dessa lever 1 200 000 människor med HIV vilket motsvarar över 11 procent. 48 000 människor var nyligen infekterade med HIV och 17 000 människor dog i AIDS-relaterade sjukdomar (siffrorna är från 2018). Sedan 2010 har dock dödstalen minskat med 37 procent. Kvinnor är oproportionerligt hårt drabbade då det kommer till att infekteras med HIV och unga kvinnor 15-24 år infekteras mer än dubbelt så många än unga män. Endast 44 procent av de unga kvinnorna 15 –  24 år kunde på ett korrekt sätt identifiera vägar att förhindra smittspridning  vid sexuella kontakter. https://www.unaids.org/en/regionscountries/countries/zambia

 

YWCA Livingstone arbetar aktivt med “Sexual reproductive health talk”, både genom information men också genom att följa med och stötta vid besök på ungdomsmottagningen. I det arbetet har Melody, styrelseledamot i YWCA gjort en stor insats just för stipendiaterna (se tidigare lucka). Helt i linje med World YWCA:s arbete: www.worldywca.org/about-us/overview/our-work/

 

Lucka 21 – 21 december – Iikando Simasiku

Sist ut  bland stipendiaterna för School Foundation! Iikando är en kille på 10 år och aktiv fotbollsspelare. Han blev intresserad av att spela fotboll efter att coach Sunday flyttat till byn och mark gavs till verksamheten och han såg andra unga spela fotboll. Fast han egentligen var för ung lät coach honom komma med i verksamheten. Iikando kunde inte gå i skolan eftersom familjen är mycket fattig men när School Foundation utökades med fyra stipendiater gavs coach Sunday i uppgift att rekommendera dessa och Iikando blev en av de som fick chansen att få hjälp med skolavgiften. Iikando har nu klarat första skolperioden.

 

Bonusmaterial till lucka 21 – Mosi-oa-Tuwa . den dundrande röken (Vikoriafallen)

Det var den brittiska missionären David Livingstone som gav en av världens största vattenfall sitt internationella namn. Lokalbefolkningen hade redan ett namn på platsen: Mosi-oa-Tunya, ”den dundrande röken”.  Victoriafallen är mycket viktigt för Zambia och även för grannlandet Zimbabwe, ur flera aspekter. Det är den största energikällan och då vattenståndet sjunker plågas länderna av strömavbrott och lokalt för Livingstone är fallet viktigt ur turistsynpunkt, och turisterna uteblir då fallen är torrlagda. Uteblir regnet som fyller på fallet drabbar det även jordbruket vilket skett utifrån vad man tror är klimatförändringar. Källa: DN

 

Christine berättade i april 2020 att efter en lång torrperiod regnade det kraftigt igen och vattnet fylldes åter på.

Foton: Christine Mutena

 

 

 

 

Lucka 20 – 20 december – Rita Nasilele

Rita är 18 år och fotbollsspelare i Golden Star. Rita bor med sin mormor och de försörjer sig på att tillverka den traditionella alkoholdrycken Kachasu, något de nätt och jämt överleder på. Efter att gått ut grundskolan fanns inte möjlighet för henne att studera vidare på college eller någon kortare kurs, något som skulle kunna ge henne möjligheten till att hitta ett arbete och kunna försörja sin mormor. För att slippa att bara sitta hemma och för att inte hamna i drogmissbruk och prostitution som är vanligt i det område hon bor så valde Rita att gå med i det lokala fotbollslaget. Där kände hon sig först försummad när hon inte blev bland de första blev uttagen som stipendiat under 2018 och kunna få chansen att börja skolan igen. Coach Sunday och Christine från YWCA bad henne att ha tålamod inte ge upp. En dag ringde Christine till hennes mormor och berättade att skolavgiften nu var betald. och Rita blev jätteglad och hon studerar nu näringslära.

Bonusmaterial till lucka 20 – nationalrätten Nshima

Apropå att Rita nu med hjälp av School Foundation studerar näringslära vill vi berätta om Nshima. Det zambiska köket är baserat på nshima, som brukar ses som landets nationalrätt och innehåller majsmjöl/hirsmjöl, vatten och salt. Det mycket finmalda mjölet rörs länge med kokande vatten tills det blir som en tjock deg. Nshima kan ätas lätt sötad med mjölk som en gröt till frukost. Till andra måltider serveras det som tillbehör eller som bröd och äts med fingrarna. Man formar bara en lagom ihålig trekvartsboll och skopar upp stuvningen med den. Gott och praktiskt och ingen disk.

I zambisk kultur räknas en måltid komplett endast om den innehåller nshima. All annan mat som äts mellan två måltider räknas antingen som snacks eller ersättning, men räknas inte som måltid. För zambier är att laga nshima en känslofull sysselsättning med otaliga ritualer, sånger och sedvänjor. I lucka 24 kommer en berättelse om

 

Lucka 19 – 19 december – Osborne Himusa

Åttonde stipendiaten att presenteras är 17-åriga Osborne. Han berättar att han är aktiv fotbollsspelare i Golden Star som har sin hemvist i området Malota i Livingsstone. Innan han anslöt sig till fotbollslaget satt han antingen hemma eller hängde runt i området med ungdomar som rökte, drack öl och tog droger. Hans föräldrar hade inte råd att låta honom gå i skolan och de gånger han smög in för att delta i undervisningen blev han bortjagad då läraren upptäckte honom. Han är mycket glad att coach Sunday uppmuntrade honom att sluta upp med det dåliga umgänget och att han rekommenderade honom som stipendiat och han kan nu delta i undervisningen utan att bli bortjagad från klassrummet. Att han genom School Foundation fått möjlighet till att gå i skolan beskriver han som han nu fått möjlighet att vara en del av samhället.

 

Lucka 18 – 18 december – Melody

Melody, är ung styrelseledamot I YWCA Livingstone styrelse och arbetar med Bernadette och Christine. Varje gång dom besöker fotbollslaget och det är en planerad aktivitet håller hon i det ceremoniella och tar bilder. Hon är utbildad lärare och har också sexualupplysning för ungdomarna i fotbollslaget, samtalar om sexuell och reproduktive hälsa och om vikten att inte göra en allt för tidig sexdebut. Melody har haft en svår uppväxt, fadern dog redan då Melody var 10 år och hon har växt upp med av en ensamstående mamma som kämpade med att få henne till skolan och hon vet hur det är att gå till skolan på tom mage. Hon vädjar om fortsatt stöd för dessa ungdomar så att de i sin tur kan hjälpa andra unga i framtiden.

Lucka 17 – 17 december – Rita Ndelelwa

Rita är 15 år och Faustinas (lucka nummer 6) lillasyster. Hon har blivit uppmuntrad av systern att börja spela fotboll. Hon är glad att hon var en av de första som fick hjälp med skolavgift men skulle vilja att alla i laget får den chansen så att det inte känns som några få är viktigare än andra, alla i laget är lika viktiga.

 

Lucka 16 – 16 december – coach Sunday Mumba

Coach Sunday är den som grundade fotbollslaget Golden Star och är också lagets huvudtränare, fast egentligen är han så mycket mer än det, han är en fadersfigur för många av spelarna och ser på dem på samma sätt som han gör med sina egna biologiska barn. Han är tacksam att Emma Grezchnik Mörk från KFUM Sverige under sin praktik kopplade samman fotbollslaget med YWCA Livingstone och att hon sedan fann vägen att koppla ihop projektet med KFUM Central.

Sunday har tränat och utbildat spelare till att vara lagkaptener och coacher, så även om han inte kommer att vara på plats i all framtid är han säker på att de kommer att klara sig bra även utan honom och att Golden Star i framtiden kommer att bli kända internationellt. Sunday förklarar att han är endast coach för laget och hanterar inte inga pengar, utan det gör alltid YWCA Livingstone. Sundays riktar ett stort tack för bidragen till stipendiaterna men har också en önskan om att samtliga spelare i laget ska få samma hjälp från School Foundation, för de tillhör alla familjer som lever under knappa förhållanden vilket innebär endast ett eller inget mål mat om dagen.

Lucka 15 – 15 december – projektledare Christine Mutema och YWCA Livingstone

Vilken verksamhet har YWCA Livingstone? I lucka nummer två berättade Emma Grzenik Mörk om hennes och Elin Frånlunds praktik i Zambia och hur projektidén till School Foundation tog form. School Foundation är en del av YWCA Livingstone arbete men förutom det erbjuder de rådgivning till gifta par och familjer och till barn som av olika anledningar farit illa, de följer och stödjer kvinnor som överlevt och tagit sig ur könsrelaterat våld (GBV), de arrangerar dialog- och informationsmöten i närområdet om SRHR (Sexual and Reproductive Health and Rights) för ungdomar, har aktiva kvinnogrupper och ett mansnätverk, de hjälper enskilda med hjälp exempelvis i juridiska frågor. De har ett ungdomsteam där ordförande är en ung kvinna.

 

Christine Mutema är verksamhetsledare på hos YWCA i Livingstone och projektledare för School Foundation. Christine berättar att School Foundation är ett projekt som hon gärna pratar varmt om och att hon genom det lärt sig mycket. Att projektet hamnade på lokal nivå i Livingstone istället för att drivas på nationell eller regional nivå beror på att de hade ett gott samarbete med praktikanterna Emma och Elin och att också starka och fina band skapades. Projektet School Foundation startade i perfekt tajming, då några av fotbollsspelarna och deras familjer tidigare stöttades med matpaket, skolavgifter och annat nödvändigt via CHAZ (Churches Health Association of Zambia) men 2013 flyttade kontoret från provinsen och de slutade dela ut bidrag. YWCA Livingstone hade ingen egen möjlighet att stötta familjerna ekonomiskt men då samarbetet i KFUM Central kom igång kunde man åter hjälpa de mest utsatta men att hjälpen gick till spelare i fotbollslaget, enligt projektidén att kombinera skola med en idrott för att hålla stipendiaten på banan. Det ryktet spred sig snabbt.

 

Christine berättar vidare att fotbollsspelarna kallar henne Matron (ung. husmor) Christine och inte ledare, det bevisar att fotbollspelarna känner hennes kärlek för dem och det påminner henne om de fotspår du lämnar efter dig i barnens liv. Christine gissar att hon inte kommer att arbeta med YWCA för evigt, en dag kommer åldern att komma ikapp och då hon inte orkar ta sig till kontoret kommer dessa unga att hjälpa nästa generations unga. Christine levnadsmått är att vara en förebild för unga.

 

 

 

 

 

Lucka 14 – 14 december – Daliso Zulo

Sjätte ut av våra stipendiater är Daliso. Han är 13 år och glad över att vara en fotbollsspelare i Golden Star, det håller honom i form och ifrån dåligt sällskap. I närheten av där han bor finns en illegal bar och droger säljs öppet i området, många barn i hans situation dricker tyvärr öl och är drogberoende. Han är glad över att han anslöt till fotbollslaget eftersom det gör att han även är tillbaka i skolbänken. Fotbollscoach Sunday har hjälpt honom med mycket. Han hoppas på en fortsatt sponsring av skolavgifterna men hoppas också på hjälp med matpaket eftersom ekonomin är dålig för hans föräldrar då gränshandeln är stängd på grund av nedstängningen i och med Coronan.

Lucka 13 – 13 december Luciasång till förmån för School Foundation

Den traditionsenliga Fest i Advent som arrangerats i mer än 15 år i föreningen till förmån för internationella projekt har också varit en trevlig samling för föreningsmedlemmar och dess familjer.

Förutom glögg, pepparkakor, julegröt och smörgåsar samt skattjakt, lotterier och försäljning har flera körer traditionsenligt bjudit på skönsång under kvällen. Här nedan bjuder KFUM Centrals Barn och Ungdomskörer på Sankta Lucia.

Lucka 12 – 12 december – Zandra Laverack och julkorten till förmån för projektet

KFUM Central har i huvudsak finansierat School Foundation med YWCA Livingstone och tidigare internationelle projektet genom att anordna den traditionsenliga ”Fest i Advent” tillsammans med att sälja julkort och scouternas almanacka samt genom enskilda gåvor.

Julkortsförsäljningen inom KFUM Central har haft en lång och återkommande tradition och konstnären Zandra Laverack har varje år ideellt skapat ett nytt motiv till förmån för föreningens internationella projekt. Dessa har bidragit till en viktig intäkt.

Zandra berättar att det började för ungefär 15 år sedan då jag fick en förfrågan att måla ett julkort. “Jag valde att måla en ängel – ett tema som jag sedan behöll under alla år. Kanske för att jag tror på änglar. Det har varit – och är – ett riktigt roligt återkommande projekt för mig”.

Julkorten finns att köpas i KFUM Centrals reception, 5 st inkl. kuvert för 100 kr. Julkorten går också att beställas och få hemskickade mot en portokostnad på 16 kr genom att mejla zambia@kfumcentral.se. Årets motiv speglar den period vi befinner oss i men även att det finns hopp för framtiden. Scouternas fina almanacka finns också till försäljning i KFUM Centrals reception, i presentkarting 130 kr, endast kalender 110 kr.

 

 

 

 

 

Lucka 11 – 11 december – Silvia Namonje

Femte ut av stipendiaterna är Silvia som är 10 år och är stolt medlem av fotbollslaget Golden Star. Silvia bor med sina föräldrar men då dom har svårt att betala skolavgiften utsåg YWCA Livingstone henne till stipendiat och hon kunde under året börja skolan och går nu i första klass. Silvia berättar att fotbollen ger henne energi och hon har blivit så vältränad att hon nu kan spela långa stunder utmed hela spelplanen. Silvia är mittfältare och hon har också hedrats med ett diplom för sin insats. Det enda problemet med fotbollsträningen är att alla inte har skor och att laget bara har en fotboll vilket innebär att alla inte kan spela samtidigt, några måste sitta och titta på. I Golden Star finns olika lag för barn i olika åldrar.

Den nedre bilden är från ceremonin då Silvia emottog diplomet och står tillsammans med Christine Mutena från YWCA Livingstone och coach Sunday Mumba från Golden Star.

Lucka 10 – 10 december – Ruth Sibajene

Fjärde ut bland stipendiaterna för School Foundation är Ruth Sibajene som är 15 år och väldigt glad att få vara en del av både skolprojektet och fotbollslaget Golden Stars. Hon känner tacksamhet till sponsorerna men skulle vilja att alla fotbollsspelare i Golden Star får samma möjlighet till hjälp. Ruth uppskattar också att Christine från YWCA Livingstone uppmuntrar alla stipendiater att fokusera på skolan istället för på dåliga och tillfälliga relationer. Genom att visa tålamod för skolarbetet kommer möjligheten att öka för att i framtiden bli oberoende och öka chanserna för en problemfri tillvaro. Ruth vill varna också för droger och vill mana till att man i ung ålder väntar med sex.

Lucka 9 – 9 december -Bernadette Kafyama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I dagens lucka berättar vi om en ung kvinna som vi i svenska projektgruppen har haft god kontakt med under två års tid. Via WhatsApp har vi lärt känna varandra och våra respektive organisationer lite mer och skickat otaliga bilder sins emellan.

Bernadette är ledare på YWCA Livingstone. Hon berättar att hon känner sig mer som en mamma till fotbollsspelarna i Golden Star, för efter varje gång hon besöker dem eller anordnar en aktivitet tillsammans med dem stärks banden dem emellan det är som om hon alltid varit med dem. Bernadette menar att skolprojektet har varit till stor hjälp för de familjer vars barn har fått möjlighet till bidraget för skolavgiften. Även om skolavgiften är mindre än 1 dollar så klarade man inte att betala mer än en tredjedel och därmed fick barnen inte stanna kvar i skolan. Nu när skolavgiften täcks av projektet, räcker deras egna pengar till mat till familjen, från att tidigare bara räckt till ett mål mat eller mindre per dag, och familjerna är väldigt tacksamma.  Bernadette riktar ett stort tack och med önskan om att fler utsatta barn ska få samma möjlighet.

Vi vill också passa på och berätta att vi säljer Julkort till stöd för vårt internationella arbete i Zambia, med motiv av konstnären Zandra Laverack.

5 st inkl. kuvert 100 kr och finns att köpas i KFUM Centrals reception från och med 20 november. Julkorten går också att beställas och få hemskickad mot en portokostnad om 16 kr genom att mejla zambia@kfumcentral.se . Årets motiv speglar den period vi befinner oss i men även att det finns hopp för framtiden.

Lucka 8 – 8 december – Justin Moono

Tredje ut bland stipendiaterna är Justin som är 17 år. Han började spela fotboll 2014 och är nu juniortränare samt lagkapten när inte ordinarie tränare är på plats. Innan han började i laget kände han att han var vid vägs ände och inte hade någon framtid. Efter föräldrarnas skilsmässa levde han med sin mamma och småsyskon. Då mamman inte har ett arbete köpte hon grönsaker för 2 dollar per dag, grönsaker som hon sedan sålde i närområdet och tjäna en liten slant till mat för familjen men det räckte bara till att ha råd med ett mål mat om dagen. Justin hade således ingen möjlighet att gå i skolan.

Fotbollscoach Sunday Mumba uppmuntrade Justin att lämna familjen och återuppta studierna. Tränaren hittade en skola som passade och rekommenderade YWCA Livingstone att genom stipendium hjälpa till med skolavgiften. Nu har Justin fått behörighet till högstadiet och hoppas kunna ta examen och i framtiden arbeta med att hjälpa andra unga, precis som coach Sunday. Justin avser också att fortsätta med att träna barnen i fotbollslaget Golden Star, han är genom Sundays förtjänst duktig och om coach inte skulle ha möjlighet att fortsätta det arbetet är han beredd att ta över och träna laget.

Lucka 7 – 7 december

Levy Zuze

Som andre ut att presenteras av stipendiaterna för School Foundation är Levy Zuze. Levy är tacksam för den hjälp han får med skolavgiften av projektet mellan YWCA Livingstone och KFUM Central i Sverige. Han gick i skolan innan och då med stöd av en annan organisation men då han under året förlorade sin mamma var han tvungen att sluta skolan och hans plats blev ersatt av en annan elev. Han trodde inte att han skulle få komma tillbaka men Christine på YWCA Livingstone sökte via hans farbror upp honom och såg till att han kunde återvända till skolan, det är han väldigt glad för.

 

Lucka 6 – 6 december – Faustina Ndelelwa

Först ut att presenteras av våra stipendiater för School Foundation är Faustina Ndelelwa. Faustina är 17 år och stolt över att vara en damfotbollsspelare eftersom många i Zambia inte tycker att tjejer ska spela fotboll. Hon berättar att hon har drömt om att få spela i ett stort nationellt lag. Eftersom hon varit så engagerad och duktig är hon nu uttagen till det nationella laget Nkwazi som sponsras av den Zambiska polisen. Laget består av både poliser och civila och hon blir kvar I Livingstone fast laget har sin bas I Lusaka. Förhoppningen för Faustina är att hon även så småningom kan få chansen att bli polis.

Lucka 5 – 5 december – YWCA

YWCA finns på flera håll i Zambia, varav en lokalförening finns i Livingstone. YWCA Livingstone bedriver främst ett ”drop-in-center” och hit kommer både kvinnor och män för rådgivning. Även om det främst är kvinnor som besöker mottagningen, anses det viktigt att också vara en mottagning för män eftersom män behöver inkluderas för att kunna stärka kvinnors rättigheter. Hit kan alltså vem som helst söka sig, oavsett ålder, för rådgivning kring nästan vad som helst. Det kan handla om allt från könsrelaterat våld till rådgivning om HIV/AIDS till en lön som uteblivit från ens arbetsgivare. Ibland krävs det rådgivning, i andra fall medling och vissa fall kan YWCA också hänvisa personer vidare till domstolen. Detsamma gäller åt andra hållet, ibland hänvisar domstolen mindre fall till YWCA som går att lösa via medling. Utöver det bedriver YWCA Livingstone även påverkansarbete och deltar ofta i att uppmärksamma frågor som t.ex. könsrelaterat våld tillsammans med andra organisationer. Om detta berättar Elin och Emma från sin praktik i Zambia. Senare i kalendern kommer mer information om YWCA Livingstones arbete utöver School Foundation.

World YWCA (KFUK på svenska) är en global kvinnorättsorganisation. I över 100 länder arbetar vi inom organisationen med kvinnor (främst unga) och flickor oavsett tro, kultur och region. World YWCA är den största organisationen i sitt slag och engagerar miljontals människor varje år. Vi tror att när kvinnor innehar ledande positioner förändrar de maktstrukturer och riktlinjer och politik gällande mänskliga rättigheter, jämställdhet, fred och rättvisa. När kvinnor leder har de befogenheten att ta itu med globala agendor för hållbar utveckling. World YWCA stöder unga kvinnor när de möts, inspirerar, mobiliserar och arbetar för förändring för en mer hållbar värld. https://www.worldywca.org/

I Sverige slog man för ungefär 50 år sedan ihop KFUK och KFUM till en organisation men i de flesta länder är det två organisationer. I Sverige tillhör vi således två världsorganisationer medan våra partner i Zambia tillhör endast YWCA. Vår föreningens juridiska namn är KFUK-KFUM Central och vårt varumärkesnamn är KFUM Central där M:et utläses Människa istället för Man (sedan 2012). KFUM i Sverige översätts aldrig till YMCA utan till YWCA-YMCA.

Lucka 4 – 4 december

Landet Zambia

Zambia är ett land med fler än 70 olika folkgrupper och ungefär lika många språk och har drygt 17 miljoner invånare. De flesta bor utmed järnvägen från Livingstone i söder via huvudstaden Lusaka och vidare till provinsen Kopparbältet i norr där landets koppargruvor ligger. Landet plågas av en utbredd korruption. Den snabba urbaniseringen i Zambia sedan självständigheten 1964 har skapat stora problem i städerna i form av arbetslöshet, bostadsbrist och växande slum. Samtidigt har landsbygden förlorat viktig arbetskraft. Inflyttningen till städerna har trasat sönder de traditionella social skyddsnäten, som innebär att alla inom en släkt hjälper varandra.

Sverige och Zambia

Svenska staten har bedrivit utvecklingssamarbete med Zambia sedan 1960-talet. Nu styrs arbetet från SIDA och samarbetet styrs av Strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia 2018 – 2022 och uppgår till 2.25 miljarder kronor för hela perioden. Efter en tid av ekonomisk och fredlig utveckling står Zambia nu inför stora utmaningar. Det svenska samarbetet med landet ska öka respekten för mänskliga rättigheter, förbättra tillgången till jämlik vård och främja en klimat- och miljömässig hållbar utveckling. Mycket i Zambia har gått framåt såsom bekämpningen av malaria och ökat användande av preventivmedel men många utmaningar kvarstår. Zambia är enligt Världsbanken ett av världens mest ojämlika länder och drygt hälften av befolkningen lever i fattigdom. Många barn lider av undernäring och hälso- och sjukvården är mycket ojämlik i Zambia. Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i Zambia. Läs strategin här: https://www.regeringen.se/land–och-regionsstrategier/2018/07/strategi-for-sveriges-utvecklingssamarbete-med-zambia-2018-2022/

Lucka 3 – 3 december

Futebol da forca

Golden star heter fotbollslaget där de elever vi sponsrar är spelare. Laget har även samarbete med en annan flera gånger prisad svensk organisation som heter Futebol da forca. Organisationen grundades av Cecilia Safaee, har valt att påverka via fotboll och arbetar efter visionen.

En värld där alla tjejer har makten och möjligheten att forma sin egen framtid.

Futebol da Forca menar att vägen via fotbollen ger en lågtröskelsskalbarhet och skapar en resurseffektiv plattform för kommunikation och engagemang för att ta lyfta tjejers brist på jämlika rättigheter. Fotbollen gör det möjligt att skapa effektiva strategier för att stärka tjejer och få samhällen att stödja tjejers utveckling, och kan så småningom också bidra till en mer inkluderande och jämställd utveckling för samhället i stort.

Läs mer om Futebol da Forca och deras arbete både i Sverige och andra länder: https://se.futeboldaforca.com/

Övre bilden visar coach Sand med nyinköpta målstolpar, nedre från samling inför träning.

Lucka 2 – 2 december

“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.”
African Proverb

Jag hEmma Grzechnik Mörk och Elin Frånlundeter Emma Grzechnik Mörk och var 2016-2017 praktikant för KFUM Sverige på YWCA-föreningen i staden Livingstone Zambia. Under sex månader genomförde jag och Elin Frånlund KFUM Sveriges dåvarande praktikantprogram, vilket var ett SIDA-finansierat praktikantprogram som gav möjligheten för unga i KFUM i Sverige att åka till någon av deras partnerorganisationer runt om i världen. Jag hamnade i staden Livingstone i Zambia och Elin bodde i Livingstone, men arbetade i huvudsak i byn Kazungula som låg en bit utanför Livingstone. Båda praktiserade inom ramen för projektet “Youth Justice” som då var ett samarbete mellan YWCA i Livingstone och KFUM Sverige. Idag finns inte projektet kvar i just Zambia, men KFUM Sverige bedriver samma program i andra afrikanska länder. (Om du är nyfiken på detta eller andra utvecklingsprojekt för KFUM Sverige, se deras hemsida: https://kfum.se/category/internationellt/ ).

Utöver min praktik, där jag främst arbetade med att stötta våra ungdomsledare i deras fältarbeten, spelade jag fotboll med ett lokalt fotbollslag, FC Golden Stars. Egentligen är basket den sport som ligger mig varmast om hjärtat, men eftersom det inte är lika stort eller lättillgänglig blev fotbollen det som gav mig en möjlighet till ett lokalt sammanhang utanför min praktikplats. Hur jag hittade fotbollslaget var av ren slump – jag såg ett fotbollslag ha match och gick fram till dem, frågade var och när de hade träningar och om jag fick vara med. Och det fick jag! I början var allt en rolig grej – en möjlighet till ett sammanhang utanför praktikplatsen, en möjlighet att få ta del av det lokala, en möjlighet att få röra på sig, en möjlighet att få känna en trygg lagkänsla på en plats som i början kändes främmande.

Fotbollsplanen Namatama ground låg en tio minuters bussresa från Livingstones stadskärna. Planen var inklämd mellan flera olika bostadsområden och blev utöver en fotbollsplan även en mötesplats för samtliga personer som bodde runt omkring. Här tränade fotbollslaget FC Golden Stars varje dag. Coach Sand hade valt att lägga all sin tid och energi på fotbollsklubben. Från det att skolan slutade på eftermiddagen var fotbollsplanen öppen och tillgänglig för spelarna fram tills att solen gick ner. Ibland undra jag om FC Golden Stars var ett fotbollslag – eller om det egentligen var ett andra hem. Många av spelarna bodde i området runt omkring planen, i områden som i Livingstone ansågs som fattiga och farliga. Ju mer tid jag spenderade tillsammans med spelarna och coach Sand desto bättre lärde jag känna dem och deras livshistorier – flera av dem saknade föräldrar och således även möjligheten att ha råd att gå i skolan. Coach Sand hade även, utöver sina egna tre barn, några spelare som turades om att bo hemma hos honom istället för hos sin egna familj eller släkt. Fotbollslaget var inte bara en fritidsaktivitet. För många av dem var fotbollslaget en andra eller den enda familjen. För många av dem var fotbollsträningen inte bara en möjlighet till att få aktivera sig fysiskt, utan också en möjlighet att få ta en paus från det övriga livet. Jag vill inte måla upp det här som att “i Zambia är det bara fattigt och allt är hemskt och dåligt och stackars dem”. Jag vill även passa på att lyfta att för många är verkligheten densamma i Sverige. Föreningslivet och framförallt idrottsverksamheten är för många barn och unga den enda eller andra familjen. Den trygga platsen att få koppla bort verkligheten och göra något annat en stund.

Allt eftersom tiden gick ville jag på något vis ändå hjälpa till. Men jag kom inte ifrån tanken att “om jag väljer att hjälpa till – hur kommer det bli när jag väl åker?”. Många dagar och kvällar tänkte jag på vad, hur och varför jag ville hjälpa till och insåg att “jag kommer aldrig kunna göra det här själv, jag behöver hjälp”. Och det var exakt vad jag gjorde, jag tog hjälp.

YWCA Livingstone har tidigare erfarenhet att samarbeta med partners i syfte att finansiellt och socialt stötta föräldralösa unga genom sin skolgång. Jag ritade upp min idé på ett papper och presenterade för mina kollegor som var positivt inställda till idén. Jag var öppen och ärlig med att jag inte hade en aning om hur den skulle finansieras, men att jag lovade att göra mitt bästa när jag kom tillbaka till Sverige för att se hur vi skulle göra det. Innan jag åkte hem påbörjade vi projektet där YWCA kom till Namatama ground en gång i veckan och genomförde workshops med fotbollsspelarna. Vi skapade strukturer och rutiner för samarbetet så att allt fanns på plats och kunde starta i jakt på någon form av finansiering. Fram tills dess bedrevs projektet, förutom att kunna erbjuda skolgång, helt på ideell basis av mina kollegor på YWCA Livingstone.

När jag kom tillbaka till Sverige hade vi praktikanter i uppdrag att genomföra informationsarbete om min tid som praktikant. Av en slump kom jag och Elin i kontakt med KFUM Central genom Ulrika, Kea och Ann-Christine. Jag berättade om projektet mellan fotbollslaget FC Golden Stars och YWCA, vad tanken var och hur situationen såg ut i nuläget. Efter att ha visat projektplan, budget och övriga förberedelser dröjde det inte länge innan KFUM Central fick kontaktuppgifter till mina kollegor i Livingstone och projektet kunde gå från att ha varit en idé till att bli verklighet. Något jag aldrig trodde skulle finnas kvar än idag, snart fem år efter jag kommit tillbaka till Sverige.

Jag kan inte nog beskriva hur glad och tacksam jag är för att KFUM Central (Kea, Ulrika och Ann-Christine) valde att ta över projektet och utifrån den ursprungliga projektplanen ha gjort det möjligt till att bli vad det är idag. Och jag kan inte nog betona hur glad och tacksam jag är för att FC Golden Stars och YWCA Livingstone lät mig vara en del av deras sammanhang under min tid i Zambia. Oavsett om det hade mynnat ut i ett samarbete var och förblir fotbollslaget och YWCA två viktiga anledningar till varför majoriteten av min tid i Zambia är ett minne och erfarenhet för livet.

Jag har fortfarande kontakt med coach Sand, vissa av spelarna och mina kollegor. Att få skriva den här texten och leta efter bilder till adventskalendern orsakade så mycket “hemlängtan” hos mig till en plats som jag än idag ser som ett andra hem. Jag och Elin skulle ha åkt tillbaka nu i sommar, men då läget ser ut som det gör har vi behövt skjuta det på framtiden. Jag hoppas att den framtiden snart blir verklighet.

Med detta vill jag säga God Jul och TACK KFUM Central för att ni möjliggör detta. Och jag vill säga TACK till dig som läst detta, följer kalendern dagligen och genom det väljer att bidra till möjligheten för det här projektet och samarbetet mellan två lokalföreningar i YWCA- och KFUM-rörelsen att leva vidare. Det betyder så mycket för många, framförallt för mig. Och till dig som har en idé men inte vet hur den ska bli verklighet eller känner dig osäker på om det över huvud taget spelar roll om du engagerar dig: Våga be om och ta hjälp från andra – eller var den som hjälper någon annan. Ensam kanske är stark, men tillsammans är vi starkare. Eller som det afrikanska proverbet lyder: “If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.” African Proverb.

Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena (glöm inte att swisha!).

Lucka 1 – 1 december

Genom insamling finansierar KFUM Central 14 ungdomars skolutbildning sedan 2018, hälften pojkar och hälften flickor. Finansieringen täcker studieavgifter och skoluniformer. Tack vare generösa gåvor och bidrag finansierar vi nu även ett studierum för eleverna, något som har efterfrågats. Studierummet kommer också att fungera som möteslokal för fotbollslagen.

Studenterna är i åldrarna 7 – 17 år och rekryteras via YWCA Livingstone och fotbollslaget FC Golden Star.  En sak alla studenterna har gemensamt är att de personligen inte kan finansiera deras egen skolgång. Eleverna lovar att både sköta träningen och skolan. YWCA Livingstone sköter det administrativa och är handledare för studenterna.

KFUM Central har haft ett flertal internationella projekt och utbyten genom åren med andra YWCA och YMCA. Efter YWCA:s världsrådsmöte 2015 fanns ett sug att hitta ett samarbetsprojekt och via vår riksorganisation fick vi kontakt med YWCA Zambia och var del i ett stort SIDA-projekt. Det var svårt med kontakterna och efter att KFUM Sverige bröt samarbetet med dem fick vi kontakt med Emma Grzechnik Mörk som under sin praktik på YWCA Livingstone kom på projektidén till samarbetet mellan det lokala fotbollslaget Golden Star och YWCA. Emma hade skissat på hur upplägget skulle se ut och vi kunde direkt skriva ett treårigt kontrakt med dem, med den trygga organisation KFUM Central i ryggen är och med en upparbetad metod för insamling. Nu fick arbetsgruppen som varierat i antal en direktkontakt med Christine och Bernadette på YWCA vilket har underlättat för hela projektet.

Syftet med adventskalendern är att öka medvetenheten på att KFUM Central tillhör världens största kvinnoorganisation (YWCA) som arbetar för framförallt flickor och unga kvinnors mänskliga rättigheter genom frågor som rör påverkansarbete, hälsa, hållbarhet, fred och säkerhet.