Skip to content
Sök

återhämtning

ÅTERHÄMTNING = FYLLER PÅ VÅRT BATTERI

Det är vanligt att känna sig stressad. Ibland beror det på att vi har mycket omkring oss, ibland på att vi har en hård inre röst och höga krav utifrån. Andra gånger vet vi inte varför vi är stressade.

När du är i en situation du tolkar som stressig skickar hjärnan ut stressignaler, vilket påverkar kroppen fysiskt och du får höjd puls. Det är hjärnans sätt att göra kroppen beredd på handling och fysisk aktivitet. Hur du upplever stress beror på hur du tolkar situationen du befinner dig i.

Negativ stress är när kraven är för höga i förhållande till din förmåga att prestera, eller om du får för lite återhämtning mellan stressande situationer. Långvarig och negativ stress kan göra dig sjuk och ökar risken för infektioner, värk och spänningar i kroppen, nedstämdhet, oro och ångest. …

Nyckeln till att motverka negativ stress är återhämtning. Det finns olika sätt att återhämta sig. Förutom vila kan återhämtning också vara att göra något kul, vara i naturen, ta en promenad eller umgås med någon du mår bra av. Vad som funkar bäst beror på dina behov som person, Det farliga är inte stressen i sig – det är brist på återhämtning som kan bli farlig.

  • Du måste få pauser från stressen så att du kan vila och fylla på med ny energi.
  • Det farliga är inte stressen i sig – det är brist på återhämtning som kan bli farlig.

När du ska fylla på ditt batteri kan det vara bra att fundera på vilket område du tömt på energi.
Är det fysisk trötthet för att du har utsatt kroppen för stor press eller du socialt trött för att du varit i många sociala sammanhang?

Här ser du några exempel på hur du kan återhämta dig beroende på vilken trötthet du känner.

Tips för återhämtning:

• Försök äta mat med tillräckligt mycket näring och sova lagom mycket. Hjärnan och kroppen behöver få näring och sömn på ungefär samma tider varje dag för att funka bra och hantera stress.

• Rör på dig varje dag, det brukar hjälpa mot stress. Men träna inte för hårt. Du kan till exempel ta en promenad, yoga hemma eller göra något annat som känns bra för dig.

• Öva på att slappna av och lugna ner dig själv. Du kan till exempel testa andningsövningar (googla fram några som passar dig) eller bara vara ute i naturen.

• Ta korta pauser när du pluggar. Det är viktigt att pausa några minuter då och då när du håller på med något i flera timmar.

• Tänk på att vila även från stressande tankar. Det kan du göra genom att till exempel kolla på en serie eller lyssna på en podd du gillar, så att du kan fokusera på annat.

• Träffa personer du tycker om och gör saker du tycker är kul, det skyddar mot stress. I längden funkar det dåligt att välja bort saker du mår bra av för att hinna med annat.