Skip to content
Sök

hantera psykiska besvär

Psykiska besvär upplever vi alla – det tillhör livet. Det betyder inte att du ska rycka på axlarna om du själv eller någon annan upplever psykiska besvär.  Ta alltid dig själv och andra på allvar. På den här sidan har vi samlat tips för hur du kan hantera oro, ångest, panikångest, stress, nedstämdhet och depression

oro

Det kan dock bli problem om du låter hjärnan arbeta på högvarv med att hantera en situation som kanske inte ens kommer ske, eller som du faktiskt inte kan styra över. Därför kan det vara bra att stanna upp och bli medveten om att oroskänslorna beror på att din hjärna övertänker

Vad kan du göra själv

  • Försöka att inte agera på oron.
  • Låt inte oron styra genom att undvika situationer eller platser där du kan känna oro (men självklart ska du fortfarande vara rädd om dig och inte utsätta dig för fara).
  • Stanna upp och bli medveten om det är att din hjärna som övertänker.

Ångest

Ångest kan upplevas som en stark version av oro. Det kan uppstå om du till exempel har varit med om något skrämmande, har höga krav på dig själv, är rädd för att inte duga som du är eller ångrar något du gjort. Du kan också få ångest bara av att tänka på något som du är orolig för – eller utan att du vet varför.

Vissa får ångest oftare än andra, men nästan alla har haft ångest någon gång. Och faktum är att ångest har en viktig funktion som har hjälpt oss människor att överleva. Den fungerar nämligen som vårt inbyggda alarmsystem, som gör oss starka, snabba och vaksamma för att vi ska klara av en farlig situation – till exempel genom att springa snabbt eller försvara oss mot något farligt.

Vad kan du göra själv

  • Andas och försök slappna av – på så sätt talar du om för hjärnan att allt är lugnt.
  • Testa medveten närvaro – det kan hjälpa dig att få distans till dina tankar och känslor.
  • Bryt – att tänka på något annat en stund hjälper dig att hantera ångesten. Du kan till exempel ringa en kompis, lyssna på en podd, ta en promenad eller kolla på en serie.

Panikångest

Panikångest är en form av stark ångest som uppstår plötsligt. Det är inte farligt och går över på några minuter, men det kan kännas väldigt skrämmande. När du inte vet vad som händer är det naturligt att bli rädd, vilket förstärker kroppens reaktion och du får panik.

Vad kan du göra själv

  •  Andas så lugnt du kan.
  •  Stanna kvar i situationen och försök bete dig som vanligt.
  •  Försök fokusera på det som händer runtomkring
  •  Påminn dig själv om att det inte är något fel på dig. Det du upplever är en naturlig reaktion på något som är svårt eller jobbigt.
  •  Tänk på att det är inte är farligt att ha panikångest. Symtomen är obehagliga men går över av sig själv.

Nedstämdhet

Att känna sig ledsen, fundera över livet eller tvivla på sig själv är vanligt och händer alla ibland. Det är helt enkelt mänskligt.
Nedstämdhet är ingen psykiatrisk diagnos utan en reaktion på något som hänt. Att vara ledsen är en del av livet – men precis som vid
oro, ångest och panikångest ska du inte låta det begränsa dig.

Vad kan du göra själv

  • Tryck inte undan känslorna.
  • Påminn dig själv om att det inte alltid kommer kännas så.
  • Undvik inte saker du vanligtvis tycker om att göra.
  • Jämför inte dina känslor och ditt sätt att hantera livet med andra. Alla är olika och har olika förutsättningar.

Depression

Depression är en psykiatrisk diagnos som ställs av en läkare. Symtomen kan vara olika hos olika personer, men ofta handlar det om att känna meningslöshet och sakna lust att göra sådant som du brukar tycka om.

Om du upplever tecken på depression

Om du upplever tecken på depression hos dig själv eller någon annan är det viktigt att få hjälp.

  • Första steget kan vara att läsa mer om depression, förslagsvis på 1177.
  • Nästa steg är att kontakta vårdcentralen och boka tid.

stress

Hur du upplever stress beror på hur du tolkar situationen du befinner dig i. Det farliga är inte stressen i sig – det är brist på återhämtning som kan bli farlig. Du måste få pauser från stressen så att du kan vila och fylla på med ny energi.

När du ska fylla på ditt batteri kan det vara bra att fundera på vilket område du tömt på energi. Är det fysisk trötthet för att du har utsatt kroppen för stor press eller du socialt trött för att du varit i många sociala sammanhang?

Här ser du några exempel på hur du kan återhämta dig beroende på vilken trötthet du känner

Mental trötthet ⇒ Träna, umgås med vänner

Fysisk trötthet ⇒ Läsa, pyssla

Social trötthet ⇒Vara ensam eller med familj

Sömnig ⇒ Sova

  • Nyckeln till att motverka negativ stress är återhämtning.