Skip to content
Sök

Nedstämdhet och depression

 

Vad är nedstämdhet?

Nedstämdhet, är inte en psykiatrisk diagnos utan en reaktion på någonting som hänt.
Att känna sig ledsen, fundera över livet eller tvivla på sig själv är vanligt och händer alla ibland. Det är helt enkelt mänskligt. Alla människor är ledsna och känner sig nedstämda ibland, det är helt naturligt att bli ledsen och sörja när något jobbigt händer oss i livet. Det är okej att gråta eller känna sig arg.
När vi blir nedstämda kan roliga och positiva saker känns tråkiga och svåra. När det känns som att livet innehåller för få roliga och positiva saker och för många jobbiga, obehagliga och svåra saker kan det leda till att man hamnar i en ond cirkel av nedstämdhet och grubbel och man drar sig undan.
För vissa går nedstämdheten över av sig själv. För andra kan man behöva hjälp från vården för att ta sig ur det.

Bra att tänka på

  • När man mår dåligt är det lätt att tro att det alltid kommer att vara så. Du kanske inte ens minns när du var glad sist. Då är det bra att veta att nedstämdhet brukar gå över av sig själv, även om det kan ta lite tid.
  • Vi klarar alla olika situation på olika sätt, något vi tidigare tyckt varit okej att hantera kan bli svårt under andra perioder i livet. Du och en kompis kan gå igenom samma händelse, men ändå hantera dessa olika. Vi alla är unika. Jämför er aldrig med varandra, vi har alla olika perspektiv och erfarenheter, som gör att samma situationer kan hantera på olika sätt.
  • Låt känslorna komma i stället för att försöka få bort dem. Om vi trycker bort våra känslor, så försvinner de inte, ofta växer de och blir större. Därför kan det vara bra att träna på att känna alla typer av känslor och tills vi är klara.

Så… 

  • Tryck inte undan känslan
  • Påminn dig själv ”det kommer inte alltid kännas såhär”
  • Undvik inte saker du vanligtvis tycker om att göra 
  • Jämför inte din känsla och ditt sätt att hantera livet med andra- Vi är olika 

Depression

Depression är en psykiatrisk diagnos, som du får vanligtvis av en läkare för att du uppfyller vissa kriterier. Det finns ingen tydlig gräns mellan nedstämdhet och depression, men vid depression kan symtomen vara svårare och pågå under en längre tid. Precis som vid nedstämdhet kan depression innebära att du tappar lusten även till sådant som du brukar tycka om att göra.

Depression kan ge flera olika symtom. En depression kan komma plötsligt och oväntat eller utvecklas under en längre tid. Det kan då vara svårt att veta att det pågår.


Symtom vid depression

Man kan ha en depression om man har ett eller flera av dessa symtom i mer än två veckor:

* Är nedstämd eller ledsen.
* Är trött och energilös på ett sätt som inte går att vila bort.
* Känner ingen glädje eller lust, inte ens till sådant som hen tidigare har gillat.
* Har ingen ork eller lust att ta itu med saker, och vardagen känns jobbig och meningslös.
* Är sur, irriterad eller arg.

Du har också ha ett eller flera av dessa symtom:

* Låg självkänsla. Du  har negativa tankar och kritiska tankar om sig själv.
* Allt känns hopplöst.
* Svårt att sova, sover för lite eller väldigt mycket.
* Förändrad aptit, äter för lite eller för mycket.
* Svårt att koncentrera sig och tänka.
* Ångest.
* Kroppsliga besvär, till exempel ont i magen eller huvudvärk.
* Tänker på döden och att inte vilja leva. 

Om du tror att du själv har depression eller någon i din omgivning kan du ta hjälp av en vuxen. Exempelvis elevhälsan, någon på ungdomsmottagningen eller via vårdcentralen.

Kontakter hittar du här HITTA VÅRD