Vad är ångest och hur känns det?
Ångest kan kännas olika för olika personer. Ångest är en stark version av oro och kan kännas som en rastlöshetkänsla i kroppen. Ångest kan också upplevas som känsla av overklighet -som att vara i en bubbla. Alla kan uppleva ångest i olika grader och en del upplever ångest mer än andra.
Vad beror ångest på?
Ångest är ett alarmsystem som har ursprung i vår biologi, den ska göra oss starka, snabba och vaksamma, för att vi ska klara av en farlig situationer till exempel genom att springa fort eller försvara oss mot något farligt. Hjärnan kan inte göra skillnad på vilka situationer som faktiskt farliga och inte, exempelvis kan hjärnan inte göra skillnad på faran i att bli jagad av ett rovdjur eller att inte tillräckligt många likes på sociala medier.
Hantera ångest
Ångest funkar på samma sätt som oro. Ju mer ångesten styr oss desto större utrymme får den. Därför är det viktigt att utmana ångesten genom att inte låta den begränsa oss. Ångest är inte farligt men om man lider mycket av sin ångest kan vi behöva ta hjälp. Men som ett första steg för att hantera ångest är att ha grundläggande förståelse om ångest och uppmärksamma i vilka situationer den drar igång. För det första så uppstår känslor på grund av våra tankar. Hur vi tolkar våra tankar resulterar i hur vi känner. Så genom att analysera våra tankar som uppstår kan vi få fatt i vad som orsakar en känsla.
Hur kan du hanterar ångest i stunden
1. Jaha nu har jag ångest- acceptera att den är där och agera inte på den genom att fly från känslan. Om vi agerar på ångesten talar vi om för hjärnan att situationen är ”farlig”.
2. Ta det lugnt och andas normalt.
3. Beskriv för dig själv vad som händer, varför känner jag mig rädd, orolig osv.
4. You got this- Genom att acceptera, andas och analysera situationen tar du kontroll.
panikångest
Är en stark form av ångest som kommer plötsligt. Att få panikångest är INTE farligt,
men fruktansvärt obehagligt och kan vara skrämmande,
framförallt om vi inte förstår vad det är som händer.
Panikångest uppkommer för att hjärnan fått för sig att vi är i fara och
rädslan förstärker kroppens reaktion och du får panik. Att vara med om en
panikattack är inte ovanligt. Ungefär var tredje person har någon gång fått en panikattack,
till exempel under en period med mycket stress.