Att ha tips i bakfickan till platser och kontakter för unga att vända sig till för stöd eller hjälp finns samlat på den här sidan. Även kontakter till stödfunktioner för föreningsledare att vända dig till vid behov av råd finns också listat på sidan.
Det finns olika typer av aktörer i samhället som kan hjälpa till på olika sätt.
- Första nivån är ideella organisationer- ex. Bris och Röda korsets om bland annat erbjuder gratis samtalsstöd via chatt, här är en också helt anonym. Detta är inte vård, utan precis som ni medmänniskor som vill finnas där med någon annan. För många kan detta vara ett läskigt, men ett mindre läskigt sätt att börja prata om hur en mår och på så vis ha flera viktiga vuxna i sin vardag.
- Andra nivån är vårdinstanser –Ibland kan det vara så att vissa föredrar muntliga samtal och/eller är i behov av att träffa någon som jobbar inom vården. Ett första steg kan då vara att ta kontakt med en kurator i skolan eller via ungdomsmottagningen. Båda kan ofta ha drop in tider och är anpassade efter just barn och ungdomar.
Om personen testat dessa aktörer och/eller behöver vård kan en kontakta sin vårdcentral direkt. Där kan de också skicka en remiss till BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) om så behövs. Dessa tre är de enklaste verksamheterna att nå inom kort tid. Dessa verksamheter kan sedan göra en bedömning om vilket typ av stöd den unge behöver.
Visste du att det finns stöd för idrottsledare?
Hit kan du vända dig för att få stöd kring din roll som föreningsledare. Både i relation till deltagare du känner oro kring samt frågor om hur du som ledare kan arbeta med främjande/förebyggande insatser.