Alla har en psykisk hälsa
Psykisk hälsa är neutralt, varken negativt eller positivt. Alla har en psykisk hälsa och den är föränderlig. Precis som fysisk hälsa fungerar och mår vi bättre eller sämre beroende på förutsättningar eller vad vi är med om i livet.
Psykisk hälsa brukar delas upp i två huvudkategorier: psykiskt välbefinnande och psykisk ohälsa.
Psykiskt välbefinnande:
Att känna sig tillfreds och ha en känsla av meningsfullhet i livet är vad psykiskt välbefinnande handlar om. Det innebär inte att vi alltid är glada, utan att vi kan hantera både positiva och negativa känslor. Dessutom handlar det om att ha goda relationer med andra och att utveckla vår egen potential.
Psykisk ohälsa:
Psykisk ohälsa inkluderar allt från tillfälliga psykiska bekymmer till mer allvarliga psykiatriska tillstånd. Viktigt att ha med här är att detta är en förklaring för själva begreppet psykisk ohälsa och ska inte tolkas som en kategorisering av mående.
- Tillfälliga psykiska bekymmer/psykiska besvär: exempelvis oro, ångest, nedstämdhet
- Psykiska diagnoser: exempelvis depression, missbruk och ätstörningar
Psykisk hälsa är inte svart och vitt
Man kan ha en diagnos men ändå uppleva välbefinnande, och tvärtom. Vad som spelar roll är hur mycket vi påverkas av våra känslor och hur mycket de begränsar oss i vardagen.
Precis som vi tar hand om vår fysiska hälsa genom att vila när vi är förkylda eller söka hjälp om vi bryter ett ben, behöver vi också ta hand om vår mentala/psykiska hälsa. Ibland kan det räcka med att prata med någon nära, medan andra gånger kan det krävas professionell hjälp för att må bättre. Att vara medveten om vår psykiska hälsa och att söka stöd när det behövs är en viktig del av att ta hand om oss själva.