Skip to content
Sök

MENTALA TALLRIKSMODELLEN
FOKUSTID

hjärnan behöver schyssta förutsättningar FÖR ATT PRESTERA OCH MÅ BRA

När vi ska använda vår tankeverksamhet/ prestera i skolan eller på jobbet behöver hjärnan förutsättningar för att ta in information, förstå den och minnas den. Att skapa fokus handlar inte om hur smart man är. Det handlar om STRATEGIER. Vi har alla olika förutsättningar för att skapa fokus. En del orkar fokusera längre än andra. Oavsett förmåga så finns det faktorer som är direkt negativa för alla hjärnor när vi ska använda vår tankeverksamhet.

Vad funkar inte?

Multitasking

En uppgift tar fyra gånger så lång tid när du gör flera saker samtidigt.
En uppgift som skulle ta 15 minuter med fokus tar alltså 60 minuter när du gör flera saker samtidigt.

Varför

Multitasking är när vi gör flera saker samtidigt. Till exempel när vi växlar mellan uppgifter eller när vi kollar på mobilen samtidigt som vi pluggar.
När vi ska prestera eller lära oss någonting behöver hjärnan fokus på en sak i taget.
Hjärnan behöver tillgång till arbetsminnet för att lösa exempelvis mattetal och långtidsminnet för att spara och lagra information vi ska ta till oss. Om vi stör vårt fokus med att rikta uppmärksamheten åt flera håll blir det helt enkelt svårt för hjärnan att prestera.

När du multitaskar får hjärnan inte rätt förutsättningar för att varken lagra eller lösa problem.

hur funkar hjärnan

Arbetsminnet

Där vi tänker och bearbetar information och löser problem. Arbetsminnet är ett litet utrymme och blir snabbt fullt. Arbetsminnet tappar också snabbt bort innehållet (efter ca 20 sekunder) om vi inte upprepar det vi håller på med. För att arbetsminnet ska kunna prestera behöver vi alltså hålla uppmärksamheten på en sak i taget.

Långtidsminnet

För att lagra det du lär dig (bearbetar i arbetsminnet) behöver informationen föras över till långtidsminnet. Det är där allt du lärt dig finns. Det är i långtidsminnet du hämtar information för problemet du ska lösa i arbetsminnet. Men för att du ska kunna lagra eller hämta information kräver ditt arbetsminne att du riktar uppmärksamhet till uppgiften.

 

Rikta din uppmärksamhet

Så om hjärnan behöver uppmärksamhet på en sak i taget behöver vi skapa förutsättningar för det. Här kommer några tips för hur du kan skapa schysta förutsättningar för din hjärna.

Lägg bort mobilen, helst i ett annat rum.

Vårt hjärnfokus avbryts av notiser och skärmar som låter. Uppmärksamheten dras automatiskt till dem om de stör oss.

Rensa arbetsytan

Att bara ha uppgiften du ska arbeta med framför dig hjälper till att inte distraheras av att börja hålla på med andra saker. Det är också bra att stänga ner andra flikar om du arbetar på datorn.

Synka med andra när du ska ha fokustid

Tala om för andra när du ska ha fokustid. I dag är vi så vana att alltid vara tillgängliga. Det är lätt bli stressad över att inte vara tillgänglig jämt. Så tala om i förväg att du kommer ha fokustid om du kan känna stress över det.

Lyssna på musik, men välj låtar som inte tar din uppmärksamhet.

Musik kan också ta din uppmärksamhet. Fundera på vilken musik som hjälper dig när du ska fokusera. Bakgrundsmusik utan text är ett tips.

 

din handlingsplan

Jag får möjlighet att till schysst fokustid när jag ska plugga 
genom att sätta mig ______________ där det är lugnt och tyst. 

Mobilen placerar jag: _____________________
för att minska frestelsen att plocka upp den när jag blir uttråkad. jag har bara det
jag behöver för att lösa uppgiften framför mig och tar en bensträckare
efter ______________ min