Skip to content
Sök

MENTALA TALLRIKSMODELLEN
HJÄRNVILA

Hjärnvila är när

Din hjärna får tänka fritt

Hjärnvila är tid som du låter din hjärna tänka fritt, utan att störas från t.ex musik, skärmar eller böcker. Det kan vara att du dagdrömmer över något som inte ens går att förklara, eller helt enkelt inte tänker på någonting. Det viktiga är att det är dina egna tankar som styr. 

Det är lätt, och kanske till och med känns läskigt att inte göra någonting för att vi är vana att alltid ha yttre stimulans. Så fort man har tråkigt så plockas telefonen upp, och man scrollar utan att ens veta vad man letar efter. På bussen eller tunnelbanan lyssnar många på musik, och man kanske till och med lyssnar på musik och scrollar Instagram samtidigt.  

hjärnan behöver pauser

Hjärnvila ger hjärnan återhämtning. I dag är våra hjärnor ofta stimulerade och uppkopplade. Därför behöver hjärnan få återhämtning och pauser.  Såna pauser kan vara svåra till en början, men efter bara några gånger så kommer de att kännas väldigt skönt.  Ett exempel på hjärnvila kan vara en varm sommardag när du ligger och solar. Du kanske sluter ögonen, slappnar av, och tänker på allt och ingenting. Visst brukar det kännas skönt? 

Tips

När hjärnvilar jag?

Viktigaste när vi hjärnvilar är att inte mata hjärnan med information.

Du kan passa på att hjärnvila när du:

Promenerar
Joggar lätt
Pysslar med någonting som inte kräver tankekraft.
Åker tunnelbana eller buss
Städar
Tar ett bad, en dusch eller bastar
Smörjer in dig själv, ger eller får massage

Tips

Hur hjärnvilar jag?

Alla nya vanor behöver vi träna på. Att tänka på att få in hjärnvila i vår vardag kan vara svårt i början. Därför kommer här några tips till dig för att komma igång.

 

min handlingsplan

Jag låter mina egna tankar fara runt utan

stimulans från poddar, skärmar eller andra människor

när jag: _______________________________