Skip to content
Sök

MENTALA TALLRIKSMODELLEN
MOTION

om motion

Träning är ett grundläggande behov för att må bra fysiskt. Det är säkert till och med tjatigt att höra. Det visste du redan, men visste du att det behövs för din mentala hälsa också? Genom att träna regelbundet fokuserar du bättre,  får lättare att lära dig, sover bättre och sänker stressen. Motion är ett grundläggande behov för att fungera och må bra.

Motion är en bra grej på flera sätt

Att röra på sig har fler vinster. Hjärnan har ett behov av att du rör på dig. Allra helst ska du få upp pulsen 60 minuter om dagen, det är WHOs rekommendation för personer mellan 13-18 år.
Motion är viktigt för att hålla en god fysisk hälsa, men det hjälper även hjärnan. Genom att regelbundet få upp pulsen fungerar hjärnan bättre och långsiktigt kan det faktiskt skapa nya nervceller. Träning gör dig gladare, du fokuserar bättre och gör att du hanterar stress bättre.

Träning får dig att somna och sova bättre. Det går snabbare att somna, du sover djupare och har mer energi när du vaknar. Vad bra va?

Daglig motion behöver inte vara att gå till gymmet varje dag. All motion är bra! Börja där du är och försök skapa rutiner. Kanske kan du cykla till skolan istället för bussen? 

visste du att

Efter 25 minuter av stillasittande börjar din hjärna förbereda sig för sömn. Det är ungefär som strömsparläget på din telefon – hjärnan sänker hastigheten och börjar varva ned. Tänk på när du sitter och pluggar för länge utan paus. Du börjar gäspa!
Ta pauser varje halvtimme och väck igång systemet. 

DIn handlingsplan för motion

För att få till 60 min rörelse om dagen då jag blir lite andfådd eller svettig
kan jag 
_____________________________________________

Och för att träna mina muskler enligt rekommendationerna
som är tre ggr i veckan kan jag:

_____________________________________________________________

Tips för motion: Cykla, gå upp för trappor, backar, simma, dansa, idrotta
Tips för muskelträning: Gå upp för backar, trappar, resa sig 10 ggr från en stol, gå på tå, tåhävningar