Skip to content
Sök

MENTALA TALLRIKSMODELLEN
SÖMN

om sömn

Att sova ordentligt är kanske den viktigaste faktorn för att vi ska må bra. Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila och återhämta sig. När vi sover bearbetar vi intryck, känslor och upplevelser vilket hjälper oss att hantera situationer och utmaningar. Att sova ordentligt gör att den smartste delen av hjärnan (pannloben) dominerar. Sover vi dåligt kommer istället den känslo- och impulsstyrda delen av hjärnan styra vårt humör och agerande. Vi får svårt att koncentrera oss, blir känsligare, lättare irriterade och tolkar saker i vår omgivning som mer negativt. Glaset blir alltså mer halvtomt. Sover vi för lite under en längre tid ökar risken markant att utveckla problem med ångest och nedstämdhet.

När vi sover händer det här:

Hjärnan rensar och bearbetar

Aktiviteten i hjärnan förändras, minnen lagras och ny kunskap och nya intryck bearbetas. När vi sover stärks också minnet och hjärnan rensas från skräp/slaggprodukter från cellerna.

Kroppen reparerar sig

Kroppen varvar ner, blodtrycket, pulsen och kroppstemperaturen sjunker. Andetagen blir färre och musklerna slappnar av. Under sömnen förändras aktiviteten i flera av kroppens system. Kroppen ägnar sig mer åt att vila och bygga upp, än åt att vara aktiv och bryta ner. Till exempel ökar kommunikationen mellan nervsystemet, hormonsystemet och immunsystemet

Vad händer när vi sover dåligt?

Sömnbrist försämrar vårt humör och gör det svårare att tänka klart. Sover vi ofta mindre än 6 timmar per natt fördubblas risken att utveckla nedstämdhet och problem med ångest.

VARFÖR? Man kan tänka att hjärnan är uppdelad i två delar. Sover vi för lite dominerar det känslostyrda Limbiska systemet. Den delen av hjärnan kontrollerar våra grundläggande drifter som rädsla och snabba belöningar. När Limbiska systemet dominerar mer är vi känslostyrda och agerar impulsivt.

Den andra delen av hjärnan är Pannloben. Pannloben hanterar vårt logiska tänkande, lärande och långsiktighet. Sover vi bra har Pannloben bättre förutsättningar att dominera. Det gör alltså att vårt humör blir stabilare och vi tänker mer logiskt, långsiktigt och hanterar problem och påfrestningar bättre.

Varför sover vi dåligt?

Det är inte konstigt att vår sömn blir negativt påverkad. Vi är konstant i ett informationsflöde och har hela världen tillgänglig dygnet runt genom våra telefoner, datorer eller plattor.

Ljud och ljus från belysning och skärmar lurar vår hjärna att vakna till när det egentligen är dags att stänga ner. Innehållet på skärmen kan i sin tur också dra igång tankeverksamheten och det kan bli svårt att komma till ro och sova. Dessutom blir vår sömnkvalitet sämre om vår hjärna väcks av ljud under natten.

Så att många upplever att de sover dåligt beror mycket på den konstanta uppkopplingen. Vi behöver hjälpa hjärnan att koppla av.

 

sätt att förbättra sömnen

1. Planera din sömn

Om du ska sova 8 timmar varje natt och du ska vakna klockan 7.00. När behöver du då gå och lägga dig?
Ställ en sovklocka som påminner dig.

 2.  Skaffa en väckarklocka

Att ha en klocka istället för mobilen gör att du kan lämna mobilen utanför rummet eller långt från sängen. Har du mobilen nära drar den igång hjärnan under natten även om den är tyst. Forskningen visar att mobilen stör vår sömn även om den är på flygplansläge, då vi har känslomässiga kopplingar till den som lätt engagerar vårt Limbiska system.

3. Skippa skärmen sista timmen

Eftersom ljuset från skärmen lurar din hjärna att vara vaken behöver du ge hjärnan en chans att varva ner. Det är också bra att undvika att mata huvudet med information som drar igång tankeverksamheten. Så skippa mobilen sista timmen.

4. Motion

60 minuter motion per dag rekommenderas för unga  Att röra på sig har ett stort värde både psykiskt och fysiskt. Det gör även dig fysiskt trött vilket gör det lättare att somna på kvällen.

Din handlingsplan för sömn

Eftersom väckarklockan ringer kl. __________
behöver jag somna kl. _______ för att få (minst) 8 timmars sömn per natt.

Om jag vill gör det lättare att somna kan jag:

_______________________________