Att sova ordentligt är kanske den viktigaste faktorn för att vi ska må bra. Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila och återhämta sig. När vi sover bearbetar vi intryck, känslor och upplevelser vilket hjälper oss att hantera situationer och utmaningar. Att sova ordentligt gör att den smartste delen av hjärnan (pannloben) dominerar. Sover vi dåligt kommer istället den känslo- och impulsstyrda delen av hjärnan styra vårt humör och agerande. Vi får svårt att koncentrera oss, blir känsligare, lättare irriterade och tolkar saker i vår omgivning som mer negativt. Glaset blir alltså mer halvtomt. Sover vi för lite under en längre tid ökar risken markant att utveckla problem med ångest och nedstämdhet.
När vi sover händer det här:
Hjärnan rensar och bearbetar
Aktiviteten i hjärnan förändras, minnen lagras och ny kunskap och nya intryck bearbetas. När vi sover stärks också minnet och hjärnan rensas från skräp/slaggprodukter från cellerna.
Kroppen reparerar sig
Kroppen varvar ner, blodtrycket, pulsen och kroppstemperaturen sjunker. Andetagen blir färre och musklerna slappnar av. Under sömnen förändras aktiviteten i flera av kroppens system. Kroppen ägnar sig mer åt att vila och bygga upp, än åt att vara aktiv och bryta ner. Till exempel ökar kommunikationen mellan nervsystemet, hormonsystemet och immunsystemet
Vad händer när vi sover dåligt?
Sömnbrist försämrar vårt humör och gör det svårare att tänka klart. Sover vi ofta mindre än 6 timmar per natt fördubblas risken att utveckla nedstämdhet och problem med ångest.
VARFÖR? Man kan tänka att hjärnan är uppdelad i två delar. Sover vi för lite dominerar det känslostyrda Limbiska systemet. Den delen av hjärnan kontrollerar våra grundläggande drifter som rädsla och snabba belöningar. När Limbiska systemet dominerar mer är vi känslostyrda och agerar impulsivt.
Den andra delen av hjärnan är Pannloben. Pannloben hanterar vårt logiska tänkande, lärande och långsiktighet. Sover vi bra har Pannloben bättre förutsättningar att dominera. Det gör alltså att vårt humör blir stabilare och vi tänker mer logiskt, långsiktigt och hanterar problem och påfrestningar bättre.