Må Bäst! Q1

06 februari 2024

Må Bäst! har gått in i sitt sista och tredje år.
Vi är stolta över de två år som varit och är peppade på att snart få sprida det material som vi arbetat med under lång tid!

Metod, digitalutbildning och bok

Metoden

Metoden är ett verktyg för ledare att arbeta främjande med psykisk hälsa och består av en utbildningsfilm och samtalskort. Syftet är att öka kunskapen om vad vi behöver för att må bra och hur vi tillsammans kan påverka vårt eget och andras mående. Metoden är anpassad till föreningar för att på ett så pass icke-resurskrävande sätt som möjligt ge föreningsledare verktyg att arbeta med ämnet psykisk hälsa. 

Samtalskort 
Korten är utformade för att, på ett så enkelt sätt som möjligt, fundera och prata i grupp om ämnen och faktorer som stärker gruppen och individen. Ledaren behöver inte vara expert på området – det viktigaste är att hen håller i konversationen. Samtalskorten utgår från två teman: Faktorer vi behöver för att må bra, och samtalskort om kultur i gruppen. 

Utbildningen
Utbildningen är i ett digitalt format och är en del av metoden. Utbildningen är ett startskott för ledare att arbeta med metoden och ger en grundläggande kunskap om psykisk hälsa samt faktorer vi behöver för att må bra.

Vi kommer under våren genomföra en pilot med ett antal föreningar. Är du eller din förening att delta i piloten? Hör av dig till Frida. Kontaktuppgifter hittar du HÄR 

Boken 

Projektet har även tagit fram en informationsbok som främst riktar sig till målgruppen unga och heter Vad är det som känns? Den innehåller grundläggande och matnyttig information om psykisk hälsa. Boken är bland annat ett komplement till metoden men ska också spridas inom KFUM. Boken kommer att finnas i både i fysiskt och digitalt format. Vi förväntas ha tryckta upplagor innan februari är slut. 

Fadderverksamheten

Gruppen genomförde ett superlyckat öppet event i december på KFUM Central. Under januari-april går gruppen en seminarieserie om psykisk hälsa. Föreläsningarna hålls av organisationen Tilia. Är du intresserad av att ingå i verksamheten kan du läsa mer HÄR eller kontakta Simon HÄR

EMMA

Må Bäst! var med och höll ledarskapsutbildningen Emma på Central i januari. Vid detta tillfälle deltog utbildningsansvarig från KFUM Sverige när Må Bäst! passet hölls. Detta är ett steg i processen att implementera passet om psykisk hälsa nationellt.